09 mars 2010

81

1-9 mars

Vi har haft en bra start på månaden tycker jag. Förra veckan var vi på två mamma-barn-träffar, mycket trevligt! Det är roligt att se barnen interagera med varandra allt mer, även om de inte leker med varandra än. Zelma är ju tidig och framåt i sin motoriska utveckling så hennes stackars kompisar får agera klätterställning ibland vilket inte alltid är så uppskattat. Sätter Robert eller jag oss på golvet kommer hon genast fram och börjar klättra på oss, gosar och kryper sen iväg och leker vidare med någon leksak. Ja, än så länge är hon i alla fall inte rädd för kroppskontakt.


Zelma använder sin lära-gå-vagn allt mer och i början av förra veckan gick hon ett helt varv runt vår köks ö! Hon fick så klart lite styrhjälp då hon inte lärt sig svänga än, men hon ser så lycklig ut när hon tar sig fram, det är underbart att se.

Vi har börjat dra ner på amningen allt mer och ersatt bröstmjölk med välling, lagad mat och gröt. Skönt för mig att bli lite friare. Dessutom så började Zelma vakna en massa gånger på nätterna när vi bytte från vagga till spjälsäng. Hon rullade runt och ställde sig på alla fyra i sömnen och väckte sig själv. Det har dock blivit lite lugnare på den fronten nu, dels tack vare vällingen tror vi. Troligen vaknade hon och var hungrig när hon bara fick bröstmjölk inför natten och i och med att hon är så rörlig nu så gör hon ju av med mycket mer energi än tidigare.
Sår här ser i alla fall matrutinen ut just nu:

Kl.04-06 Bröstmjölk
Kl.08 Välling
Kl.11-12 Lagad lunch och fruktpuré
Kl.14:30 Bröstmjölk
Kl.17 Gröt
Kl.20 Välling och ev. lite bröstmjölk.
Sen sover Zelma middag 2-3 gånger per dag, allt från 30 minuter till 2,5 timmar.

Förra onsdagen fick Zelma vaccination mot svininfluensan. Ganska sent, men det kan ju komma en ny våg nu i vår plus till hösten och skulle vi tackat nej och hon sen skulle blivit allvarligt sjuk, ja då hade man ju aldrig förlåtit sig själv. I fredags fick hon dock feber och så blev hon snuvig och fick rosslig slemhosta också. Hon är fortfarande lite dålig och får näsdroppar och så för att kunna sova bra. Jag tänkte dock ringa VC imorgon, för säkerhetens skull, då hon får feber varje eftermiddag och har haft det nu i fem dagar. I övrigt är hon okej, hon äter, dricker och leker, så vi är inte så oroliga, men "better safe...".

Helgen som gick var mamma på besök. Mycket trevligt! Vi hann med att shoppa lite och gå på promenad i solen. Sedan fick jag lite egentid när Zelma fick lite egen mormortid och Robert hann röja och göra fint i förrådet, vilket har stått på hans vill-göra-lista lääänge.

2 mars - Zelma provar lära-gå-stol för första gången. Hon blev lite irriterad på den efter en stund då hon inte kunde komma så nära saker som hon brukar...














...däremot tyckte hon det var väldigt roligt att köra omkring Nathalie, vilket Nathalie tyckte var mindre roligt då hon ville bestämma själv vart hon skulle gå.














3 mars - Lära-gå-vagnen kan användas till alla möjliga balanskonster.


3 mars - Så här lycklig ser man ut när man klättrat upp till målet.



















3 mars - Zelma har en mamma som ogillat kladd sedan hon själv var liten, men ibland försöker vi tänja på kladdgränserna lite. Zelma verkar dock inte ha ärvt antikladd genen.



















5 mars - ...och så har hon lärt sig springa med stöd också!...eller nästan i alla fall.


6 mars - Zelma verkar tycka att det är lättare att gå med vagnen så här. Vi tycker hennes gångstil liknar Lindas i "En annan del av Köping".


6 mars - Vår goaste lilla klätterapa.



















7 mars - I söndags fick vi besök av Kristin och hennes fina tjockismage (vecka 29). Båda blev fotograferade och så här blev två av resultaten.






































8 mars - Zelma skjuter allt hon får tag i framför sig för att kunna gå istället för att krypa.










2 kommentarer:

Anonym sa...

Hon är en söt liten tjej er Zelma! Ska bli kul att ses på lördag! Kram Camilla

Anonym sa...

Hej på er!
Kul att få adressen hit.
Vilken fin blogg och jättefina bilder på Zelma. Hon verkar vara mycket för att upptäcka saker och ting, härligt!
Hoppas allt är bra med er.
Kram Maria (barnmorskan)